Is een virtuele tour een video?

You are here:
< Back

Soms verwarren mensen een virtuele tour met een video, maar een video is wezenlijk anders dan een virtuele tour. In “Wat is een virtuele tour?” kun je lezen dat dit een constellatie is van meerdere losse 360º panoramafoto’s.

Doordat wij deze aan elkaar hebben gekoppeld kan iemand er vrijelijk virtueel doorheen lopen: vooruit, achteruit, links, rechts, omhoog en omlaag. Google toont bij de overgang tussen twee panoramafoto’s een animatie die suggereert alsof je van het ene punt naar het andere punt ‘beweegt’. Dit lijkt op een video.

Maar bij het maken van een video beweegt een cameraman of -vrouw met een videocamera en filmt, met een snelheid van 25 afbeeldingen per seconde of meer. Bij het zien van een video ben je dus overgeleverd aan de route van degene die de camera bedient. Als die naar links gaat, gaat het beeld naar links. In tegenstelling tot de virtuele tour word je bij een video dus gedwongen de route die in de video is vastgelegd, te volgen. Je kunt dus niet vrijelijk rond manoeuvreren.

Een virtuele tour is dus een verzameling 360 graden foto’s waarin de kijker zelf bepaalt in welk tempo en richting hij of zij zich beweegt. Een video speelt af in een vast patroon zonder bewegingsvrijheid.

Vorige Ik heb een oude virtuele tour op Street View. Kan die worden verwijderd?
Volgende Is er een minimum of maximum aan de te fotograferen oppervlakte?